15 de novembre del 2009

La mort a Venècia


Thomas Mann
LA MORT A VENÈCIA
Ed. Proa

"Qui no sentirà un lleuger calfred i una angúnia secreta en pujar per primera vegada, o després de molt de temps d'haver-ne perdut el costum, en una góndola veneciana? L'estranya embarcació, pervinguda als nostres dies des de temps medievals sense cap modificació, d'un color tan peculiarment negre com només els taüts el tenen, recorda aventures silencioses i criminals en el clapoteig de l'aigua nocturna, recorda molt més la mort, el fèretre, el tètric trànsit i l'últim viatge, el més callat de tots."

Sobtadament, s'inicia un viatge. Lluents cúpules i ponts s'alcen entre els foscos i decrèpits canals. En la ciutat aquàtica, la bellesa d'un jove encén un amor senil. Sentiments i emocions arraconen la moral i la raó. El silenci emmascara la malaltia. I un batec, incontrolable i violent, marca el camí de l'ocàs.

Fora, xafogor, aire irrespirable i podridura. Dins, passió i deliri. En els carrerons, les ombres agòniques dansen. En la visió exaltada, els convencionalismes moren. El desig anuncia la devastació. Ordre i disciplina queden reduïts al no-res. I un esvoranc, on tot es precipita, on tot es perd, amaga el darrer raig de claror sota l'horitzó.

Imatge Flickr (greything).

4 comentaris:

Ferdinand ha dit...

Qui no l'ha llegit, eh, eh? doncs que ho fagi ja!!!
Dit això, em va semblar d'una senzillesa extrema, d'una bellesa aclaparadora...

Perdona per haver "set" tant grotesc (fred), avui, però es que estic refredat com una sopa i no vull encomanar't-ho.
Disfruta de la pista de gel! aviat escriure sobre tot Bolaño.

Sadurní ha dit...

Una molt bona novel·la, i tant, i una més que acceptable adaptació cinematogràfica.

Salutacions,
S.

novesflors ha dit...

No he llegit la novel·la però la pel·lícula em va agradar molt quan la vaig veure.

digue'm ariadna ha dit...

Ferran... és d'aquelles lectures en les que tens la sensació que entre els espais en blanc, entre paràgraf i paràgraf, batega quelcom més enllà de les paraules... llegiré el teu escrit sobre Bolaño, mentre acabo La pista de gel... ens veiem...

Sadurní... tinc pendent l'adaptació de Visconti...

NovesFlors... jo al revés =:)...